Her film tablet içerisinde 5 mg Desloratadin etken maddesini içeren Aerius’ta yardımcı madde olarak; mikrokristalin sellüloz, hidrojen fosfat dihidrat, Opadry II Mavi 32B10817 (laktoz monohidrat (inekten elde edilir), hipromelloz, titanyum dioksit, mısır nişastası, makrogol 400, talk, indigotin (E132) içeren), Opadry renksiz YS-1-19025A (hipromelloz, makrogol 400 içeren), Carnauba mumu, beyaz balmumu, saf su yer almaktadır. Bu içeriğimizde Aerius ilacı hakkında merak edilen genel bazı soruların yanıtlarını paylaşacağız.
Aerius Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Antihistaminik ilaç sınıfına giren bu ilacın prospektüsünde kullanım alanları şu şekilde belirtilmiştir;
- Uyku hali oluşturmayan alerjiye karşı endikedir.
- Alerji belirtilerinin kontrol altına alınmasına yardım eder.
- Alerjik nezle ile ilişkili hapşırık, burunda akıntı ve kaşıntı, damakta kaşınma ve gözlerde kaşınma, kızarıklık veya yaşarma gibi belirtileri (örneğin saman nezlesi, ev tozu akarına karşı alerji) gidermeye yarar.
- Ürtiker (alerjiden ileri gelen bir deri hastalığı türü) ile birlikte görülen kaşıntı ve derideki kabartı ve kızarıklık gibi belirtilerin giderilmesinde kullanılır.
Bu kullanımlar her ne kadar prospektüste yer alsa da uygun doz ayarlaması ve yaşadığınız sağlık probleminin tedavisinde izlenecek en doğru yolun tespit edilmesi için mutlaka doktorunuza muayene olunuz. Bu içerik yalnızca Aerius ilacı hakkında genel bilgi sahibi olmanız için hazırlanmıştır. Herhangi bir tavsiye içermez.
Aerius Yan Etkileri
Tüm ilaçlarda olduğu gibi Aerius’un da bazı olası yan etkileri bulunmaktadır. Herhangi bir beklenmeyen etki ya da ilacı kullandıktan sonra ortaya çıkan şüpheli bir durumda vakit kaybetmeden doktorunuza danışınız.
Prospektüsünde yer alan bilgilere göre bu yan etkiler hakkında sıklık durumlarına göre şunları söyleyebiliriz;
Yaygın yan etkiler:
- Yorgunluk
- Ağız kuruluğu
- Baş ağrısı
Çok seyrek yan etkiler:
- Şiddetli alerjik reaksiyonlar
- Döküntü
- Artan vücut hareketiyle birlikte huzursuzluk
- Kalp atışının hızlanması
- Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik
- Karaciğerde iltihap
- Mide ağrısı
- Bulantı (hasta hissettme)
- Kusma
- İshal
- Uykusuzluk
- Uyku hali
- Kas ağrısı
- Mide rahatsızlığı
- Halüsinasyonlar
- Nöbetler
- Baş dönmesi
- Çarpıntı veya düzensiz kalp atışı
Görülme sıklığı Bilinmiyor:
- Cildin güneşe (hava bulutlu olsa bile) ve UV ışınlarına karşı duyarlılığında artış (örneğin, solaryumdaki UV ışınları)
- Kalp atım ritminde değişiklik
- Deri ve/veya gözlerde sararma
- Olağandışı yorgunluk
- Anormal davranışlar
- Saldırganlık
- Kilo artışı, iştahta artış
Çocuklarda görülen yan etkilerin sıklığı Bilinmiyor:
- Kalp atışının yavaşlaması
- Kalp atışında değişiklik
- Anormal davranışlar
- Saldırganlık
Aerius Soğuk Algınlığı
Soğuk algınlığı, genellikle burun ve boğazda viral bir enfeksiyonun neden olduğu yaygın bir solunum yolu enfeksiyonudur. Adından da anlaşılacağı gibi, soğuk algınlığı genellikle soğuk havaların veya mevsimsel değişikliklerin etkisiyle ortaya çıkar, ancak herhangi bir zamanda meydana gelebilir.
Aerius genellikle alerji ve alerji belirtilerini gidermeye yarayan yönelik hekim kontrolünde reçete edilmesi veya hekime danışılarak kullanılması gereken bir ilaçtır. Soğuk algınlığı veya belirtilerine sahipseniz en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz.