Yük taşıma işleminde kuvvetten ve zamandan tasarruf sağlayan hareketli bant sistemlerine konveyör adı verilmektedir. Hava alanı, market kasası, montaj atölyesi, fabrika gibi üretim binalarında sıklıkla rastladığımız pek çok bant sistemi bir konveyördür.
Yer çekiminden yararlanılarak hareket ettirilen, manuel hareket ettirilen veya bir motorun bağlandığı ve düğmeye basılarak elektrikle çalıştırılan türleri mevcuttur.
Bant Türüne Göre Konveyör Çeşitleri
Hayatın farklı yerlerinde sıklıkla kullanılan konveyörler bir yerden bir yere nesneleri aktarma ve yükten tasarrufu sağlayan hareketli mekanizmalardır. Kullanılacağı alana göre farklı bantlar şeklinde üretilir. Ancak ana şase bölümü çelik, alüminyum gibi ağır metal konveyör profillerinden imal edilmektedir.
Rulolu Konveyör
Ambalajlı veya paketli ürünlerin taşınması için tercih edilir. Tahrik desteği olan ve olmayan tüleri vardır.
Elektrostatik toz boyalı çelik konstrüksiyon, kauçuk ya da PVC kaplı alüminyum malzemelerden üretilmektedir.
Zincirli Konveyör
Rulolu tipte olduğu gibi zincirli konveyörde de paketli, kolilenmiş veya ambalajlanmış ürünler taşınır. Elektrostatik toz boya ile kaplanmış çelik konstrüksiyon ile üretilmektedir.
Slat Konveyör
Yine aynı malzemelerde üretilen slat konveyör özel üretim konveyörlerin ara noktasındaki paletlerden ürün taşınmasını sağlayan bir sistemidir.
Bantlı Konveyör
En yaygın kullanılan konveyör çeşididir. Hemen her türlü ürünün taşınmasında ilgili ürünlerin ebatlarına göre ayarlanarak üretilirler. Yapımı esnasında Teflon (Politetrafloroetilen) kullanılmaktadır. Marketlerde ve fabrikaların işçi bölümlerinde ürün akışını sağlamada kullanılan sistem bantlı konveyördür. Bu nedenle en çok bilinen tür de budur.
Bakla Zincirli Konveyör
Yapımı esnasında Inox ya da Acetal baklalı zincirler ve hasır bantlar kullanılabilir. Kullanım amacı ve biçimi bakımından diğer konveyör türlerinden herhangi bir farkı yoktur.
Teleskobik Konveyör
Ağır vasıta araçlara yük bindirmek için kullanılmaktadır. Rulolu veya bantlı eklenti kısmı bulunmaktadır. Teleskobik sistemi sayesinde uzayıp kısalabilme yeteneği vardır.
Flex Konveyör
Çelik, plastik borular, makaralar gibi malzemeler kullanılarak üretilirler. Atık boşaltımı amacı ile kullanılan flex konveyörlerin esneme özelliği vardır. Makaslı bir açılma kapanma sistemine sahiptirler.