E-ticaretin hayatımızda giderek daha fazla yer edinmesi ile birlikte fason üretim gibi ticaret dünyasında sıklıkla kullanılan birtakım terimlere olan merak artmaktadır.
Bu üretim şekli herhangi bir markanın kendi adına başka bir üreticiye taleplerini bildirerek istediği ürün/ürünleri sipariş etmesidir. Üretimden çıkan ürünler talebi oluşturan marka tarafından kendi ürünüymüş gibi satışa sunulur. Bu şekilde maliyet bakımından daha karlı bir iş yapılmaktadır.
Ticarette fason üretimin en yararlı olduğu nokta her iki kolun kendi alanında hizmetine odaklanmasıdır. Pazarlama konusunu ürettiren firma, üretip direkt satışa sunma işini de imalatı yapan firma üstlenmektedir. Bu sayede daha hızlı ve güçlü bir iş birliği söz konusu olmaktadır.
Girişimcilik Dünyasında Fason Üretim Trendi
Günümüzde üretim bandı konusuna sermaye veya zaman ayıramayan pek çok girişimci ticaret hayatına atılırken fason üretimi tercih etmektedir.
Bir ürünü satışa sunmadan önce piyasada bir fark yaratmak isteyenler toptancılardan hazır yapılmış malları almak istemezler. Kendilerine göre daha özgün hale getirdikleri, ekleme ve çıkarma yapmak istedikleri bir ürünü tasarlayıp bunu fason üretim ile kendi alanlarında imalat yapan bir firmaya bildirmek ticarette en başarılı hamlelerden biridir.
Bu sayede daha özgün, hedef kitlenin talep ve ihtiyaçlarına daha çok hitap eden ve son trendler arasına girebilecek bir ürünü piyasaya sürme şansı daha fazladır.
Bunun dışında imalathaneye kendi marka logosu ve istenilen baskılarda ürünlere ekleme yapmak da mümkündür. Fason üretimin avantajlarından biri olan bu durum üretimin tüm aşamalarını profesyonellerin eline bırakma fırsatı sunar.
Sanal depolar ile üretilen malları tutup direkt müşteriye gönderimini yaptırarak pasif gelir elde etmek de oldukça popülerdir. Depo kiralamak, depo görevlisi tutmak, kargo takibi yapmak, güvenlik görevlisi tutmak gibi pek çok problemden ve maliyetten bu şekilde kaçınmak mümkündür.
Drop Shipping olarak da adlandırılan bu ticaret tekniği fason üretim ile birlikte kullanıldığında bir işletmenin kar marjı ciddi anlamda artabilir.
Bütün Dünya Markaları Fason Üretim Yapıyor mu?
Neredeyse tüm dünya markaları ve ulusal markalarımız zaman zaman fason üretim yaparak ürün serilerini piyasaya sürmektedir.
Bunlara örnek vermek gerekirse; Zara, Nike, Tchibo, Renault, Bosch, LC Waikiki, Defacto, Toshiba, Dell, Hp, Toyota vb.
Bunların dışında fason üretime dair bazı kesimlerde ürünlerin daha alt kalitede olması şeklinde bir yanlış algı bulunmaktadır. Üretimi gerçekleştiren firmalar tamamen belirlenen kalite ve malzemeleri kullanarak işlem yapmaktadır. Bunu bir tür fabrika kiralamak ve istediklerinizi sipariş edip ürettirmek gibi de düşünebilirsiniz.
Bu nedenle fason üretimde ürünlerin kalitesinin düşük olup olmamasının tamamen siparişe dayalı bir durum olduğunu belirtmek gerekmektedir.